“Διαδικτυακή Επιμορφωτική Συνάντηση σε συνεργασία με το 20ο Δ.Σ. Τρικάλων”

Την Δευτέρα 12/2 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση με τίτλο «Τα Δικαιώματα του Παιδιού στη σύγχρονη σχολική κοινότητα» στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας σε συνεργασία με το 20ο Δ.Σ. Τρικάλων. Την ενημέρωση ανάλαβε η κ. Κουφονικολάκου Θεώνη, Δικηγόρος και Συνήγορος του πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού και εκλεγμένη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού.

Ο Συνήγορος ως Ανεξάρτητη Αρχή, παρεμβαίνει σε υποθέσεις παραβιάσεων του παιδιού, παρακολουθεί αυτεπάγγελτά σοβαρά ζητήματα, κάνει γνωστά τα δικαιώματα του παιδιού με δράσεις και επισκέψεις σε σχολεία, συγκροτεί ομάδες εφήβων, επιμορφώνει επαγγελματίες, πραγματοποιεί αυτοψίες, λειτουργεί τηλεφωνικές γραμμές για ανηλίκους, δημοσιεύει εκθέσεις για τα δικαιώματα του παιδιού, συγκροτεί και συντονίζει δίκτυα με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών προς το συμφέρον του παιδιού και συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Συνηγόρων του Παιδιού.     

 Μέσα από την εμπειρία της, η οποία συνδέεται με υποθέσεις προστασίας ανθρώπινων δικαιωμάτων και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας φρόντισε να μας γνωστοποιήσει τις βασικές αρχές της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, την αξία της ακρόασης της γνώμης του παιδιού αλλά και τους τρόπους που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών ακολουθώντας όλες τις νόμιμες ενέργειες. Παράλληλα, τόνισε και την αναγκαιότητα διασύνδεσης των οικογενειών σε κίνδυνο με δημόσιες υπηρεσίες μέσω του σχολείου. Όλα τα παραπάνω βοηθούν στη δημιουργία ενός πιο δημοκρατικού και συμπεριληπτικού σχολείου που δρα ως «αντίδοτο» σε κάθε μορφή κακοποίησης, προσβολής, εγκατάλειψης ή παραμέλησης, κακής μεταχείρισης και εκμετάλλευσης.

Επικοινωνία με τον Συνήγορο :
800 11 32 000
2131306605 και 703
cr@synigoros.gr & rotao@synigoros.gr
www.synigoros.gr/paidi  

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο